Tilpasninger af vandplanter

February 25

Tilpasninger af vandplanter


Vandplanter kan være fuldt neddykket, delvis flydende eller vokse i vand med de fleste af planten i luften. De vokser i salt, brakvand og ferskvand, under forhold med periodisk oversvømmelse, skiftende saltholdighed, lejlighedsvis tørke og andre variabler. For at overleve, har vandplanter udviklet et væld af markante tilpasninger.

Blade

Mange vandplanter vokser specialiserede bladformer og blade uden intern støtte. De helt nedsænkede blade er lavet opdrift ved vandet. De er bedre i stand til at tilpasse sig ændringer i vandstand eller bevægelse, hvis de kan flyde i stedet stå stift. Nogle blade har en stor overflade, eller flere sektioner, for at tillade større næringsstof absorption og flere muligheder for fotosyntesen. Andre har luftblærer eller lommer i deres blade, der skaber opdrift og større eksponering for lys. Jo tættere på overfladen bladene er, desto mere har de en tendens til at ligne dem af landplanter. Et interessant blad tilpasning er fundet i en plante, der vokser ved siden af ​​vand. Willow blade, der kan overhæng floder, vandløb og søer og dip i vandet er lange og tynde til at reducere modstanden mod vand bevægelse, så de ikke vil rive.

Absorption

Vandplanter typisk mangler de beskyttende epidermale gulvbelægninger, der forhindrer fugttab i terrestriske planter. I stedet deres blade og stilke frit absorberer vand, næringsstoffer og opløste gasser direkte fra vandet. Det betyder at planterne ikke udvikler de interne rør, der leverer vand fra rødderne til resten af ​​anlægget. Hvis du tager en neddykket vandplante fra vandet og læg den i en vase med vand, vil det visne straks, fordi den ikke har nogen måde at absorbere og distribuere vand gennem sin stilk.

Roots

Rødderne af vandplanter er hovedsageligt bruges til forankring. Anlægget tager på næringsstoffer gennem bladene og dæmme eller grene, så der er lidt behov for rod hår og endda rødderne kan mangle i planter, der svæver. Rødder og jordstængler, hvorfra nye skud vokse, få ilt fra resten af ​​planten. Den ilt absorberes og tryk ned til rødderne og jordstængler, der vokser i anaerob muck og mudder. Tryk vil også presse ilt til voksende tips af planten, som hjælper med at udvide dem. En nedskæring plante undervands ende vil ofte boble som gasserne frigives.

Reproduktion

Semi-vandplanter som ris har frø, der vil spire i oversvømmede forhold, giver dem en fordel i forhold mindre tilpassede planter. Andre planter, der vokser i vådområder, ligesom cypresser, er tilpasset neddykkede forhold, og har frø, der forbliver i dvale, begravet i sediment, indtil de er udsat af tørke. Vådområder arter, der lever i oversvømmede forhold kan forsinke eller fremskynde blomstring afhængig perioder med oversvømmelse eller tørke.

Salt Barrierer

Nogle Aquatics og semiaquatics der lever i saltvand eller brakvand har udviklet særlige celler, der udelukker salt. Klip eller klemme en mangrove blad, og den væske, der tegner sig, er rent vand. Marsh græsser tage i saltvand, men adskille salt og udskille det, danner saltkrystaller på planternes blade.


relaterede artikler