Rosy Periwinkle Fakta

June 15

Native til Madagaskar, den rosenrøde periwinkle (Catharanthus roseus) anlæg producerer hvide og lyserøde blomster og blomstrer i varmere klimaer. Den sub-busk plante bruges ofte til pynt på haven vægge og som bunddække, mens saften fra stilke af rosenrødt periwinkle bruges til medicinske formål.

Plante

Rosy Periwinkle, et medlem af Apocynaceae plante familien, er også kendt som Madagaskar periwinkle og cape Periwinkle. Anlægget ligner almindelig strandsnegl (Vinca) kun rosenrødt periwinkle kan overleve i højere temperaturer. Vokser op til 3 fod høj med en busk-lignende udseende, bladene af røde periwinkle er grønne og blanke og blomsterne er hvide til mørk pink, eller ofte en kombination af de to. Nogle sorter vokser flere opad, mens andre kravler tæt på jorden.

Dyrkning

En flerårig plante, rosenrødt periwinkle vokser godt i varmere klimaer og i US Department of Agriculture plante hårdførhed zoner 9 til 11. De fleste rosenrødt periwinkle planter dyrkes fra frø, men planten kan reseed selv. Når spirerne er skudt, holde jorden omkring de unge planter fugtige. Befrugtende rosenrødt periwinkle er valgfrit, men det er gavnligt, når planterne er unge. Planten vokser bedst i fuld sol og veldrænet jord. Pas på ikke at over-vand modne planter. Rosy periwinkle planter producerer blomster i foråret og efteråret.

Høst

Rosy periwinkle dyrkes kommercielt i Afrika, Australien, Indien og Sydeuropa til brug i alternativ medicin. Stilkene af planten skæres til at udtrække en mælkeagtig stof, der anvendes til behandling af diabetes, astma, menstruelle problemer, højt blodtryk og forskellige typer af cancer. Imidlertid bør rosenrødt periwinkle plante ikke indtages af mennesker eller dyr, fordi det er meget giftig. Når blomsterne blomstre, vil de naturligt falder af, så der er ikke behov for deadheading.

Anvendelser

I USA, er rosenrødt periwinkle bruges mest til pynt. Visse sorter af planten, såsom "Tæppe" vokser lavt til jorden og gør en god bunddække. De fleste sorter af rosenrødt periwinkle vil sprede, også gør det til en god hængende plante eller væg dækning plante en. Kemikalier er udvundet fra rosenrødt periwinkle at gøre kræft-bekæmpelse af narkotika vincristin og vinblastin, som bruges til at bekæmpe leukæmi hos børn.


relaterede artikler