Hvad gør de Age Rings Mean på et stykke træ?

April 29

Hvad gør de Age Rings Mean på et stykke træ?


De årringe, der dukker op på stammen og grene af et træ er, hvad skaber kornet i et færdigt stykke tømmer. Forskellige mønstre og farver er skabt af forskellige klimaforhold under levetiden af ​​træet og undertiden af ​​svampe og bakterier, som påvirker den cellulære struktur af træet.

Korn

Korn af et stykke træ skal tages i betragtning, når man arbejder med træ. Skæring tværs af korn eller med korn resultater i forskellige effekter, både visuelt og strukturelt. Træ kan opdeles med korn ganske let, men er meget vanskeligt at bryde tværs af fibrene. Et møbel bygget med kornet vender i den forkerte retning vil være meget mindre robuste og mere sårbare over for skader forårsaget af krympning og hævelse.

Springwood

Kornet af et stykke træ er primært produceret af de årlige ændringer i vejret, der sker, mens træet vokser. Hver ring i træet har en lys og en mørk en. Det lyse område kaldes Springwood, den del af træet, der voksede hurtigt i løbet af foråret, da træet var ved at blive genoplivet efter vinterdvale. Denne del af ringen er lettere på grund af den hastighed, hvormed træet voksede og forekomsten af ​​bevægelige SAP i træet under vækstperioden.

Summerwood

Jo mørkere del af hver ring kaldes Summerwood. Dette er den del af træet, der voksede langsommere på varme sommerdage måneder. Denne del af træet er hårdere end Springwood. Hvis du undersøger stykker af træ, der har været udsat for vejr for år, såsom gamle barnboard, kan du se, at de er ridged, med Springwood mere slidt væk end Summerwood. Dette skyldes, at Springwood er blødere og mindre tæt end Summerwood.

Type af Cut

Når logs er lavet til tømmer, kan sawyer bruge en række forskellige metoder og mønstre til at skære logfilerne. Hvor planken kommer fra i loggen gør en stor forskel i, hvad kornet ser ud. For eksempel, en eg planke, der er kvart-savet, hvilket betyder skåret fra en del af loggen, der strækker sig fra midten til ydersiden af ​​loggen, efter en cirkulær radius, har meget lige korn og fremtrædende stråler inden kornet. Et stykke, der er skåret fra siden af ​​loggen har en meget mindre defineret korn og er mere tilbøjelige til vridning, krympning og hævelse.